Dat is ook een portret! van ego tot emo

Breda’s Museum presenteert in een spannende samenwerking met Dutch Master Painters twee visies op de kunst van het portretteren.

Het portret verdient al eeuwenlang een belangrijke plaats in de kunsthistorische canon. Dat is ook een portret! van ego tot emo belicht het genre en zijn ontwikkeling in al zijn facetten. Staat aanvankelijk het ego van de afgebeelde persoon voorop, vanaf de twintigste eeuw wordt ook het verhaal áchter het portret belangrijk. De expositie laat zien dat het portret aan verandering onderhevig is, mede door de opkomst van nieuwe technieken. Het publiek wordt uitgedaagd te kijken, te vergelijken en nog eens te kijken: hoe verhoudt een geschilderd portret uit de zeventiende eeuw zich tot een filmportret uit de eenentwintigste eeuw?

 

Breda’s Museum

Toont uit zijn eigen rijke collectie werk van oude meesters als Gerard van Honthorst, Petrus van Schendel en Hendrik Maarten Krabbé tegenover het hedendaagse werk van onder anderen Teun Hocks, Pieter Laurens Mol, Wiesje Peels, Reinout van den Bergh, Cecile Verwaaijen, Peter Kantelberg, Loek Grootjans en Martin & Inge Riebeek.

Dutch Master Painters

Dutch Master Painters duikt met een grote variëteit aan bekende Nederlandse kunstenaars diep in de hedendaagse portretkunst. Omdat het merendeel van deze werken te koop is, kun je spreken van een pop-up galerie. Hier wordt het spraakmakende portret van Tjitske Reidinga getoond, dat Suzan Schuttelaar schilderde voor Sterren op het doek, maar ook is in de pop-up galerie werk te zien van onder meer Henk Helmantel, Jaques Tange, Cornelis Le Mair, Menno Baars, Wouter Stips, Marianne Naerebout en Annemarie Busschers. Tevens is werk van aanstormend talent Christiane Vleugels en Beiron Brouwers te bewonderen in Dat is ook een portret!.

Leave A Comment Here